Алкохол – история и факти

Какво е алкохол ?
Алкохолът, който се съдържа в алкохолните напитки като бира, вино и спиртни напитки, се нарича етанол (известен като етилов алкохол). Произвежда се по естествен път от селскостопански продукти като зърнени храни, плодове и зеленчуци.
Въпреки че производствените процеси на тези напитки се различават, алкохолът винаги е един и същ: разликите във вкуса се дължат на другите съставки. (Етанолът се състои от въглерод, водород и кислород).
Дори при една и съща молекулярна структура обаче качеството на алкохола може да варира. Предлаганият в търговската мрежа алкохол, който можете да си купите в магазините или заведенията, трябва да отговаря на строги здравни изисквания. Но непровереният алкохол, като например алкохолът, произведен в домашни условия (известен също като луна), и незаконните, фалшивите или контрабандните напитки, не се проверяват и могат да бъдат замърсени или дори токсични. (Тема: Предварителна дестилация)
Световната здравна организация изчислява, че 25% от алкохола, консумиран в света, не отговаря на минималните здравни стандарти, което е сериозен проблем за общественото здраве.

Как се измерва алкохолът?

Определяне на алкохола с помощта на хидрометър

Ако не се изисква особена точност на определяне, алкохолното съдържание може да се определи чрез плътността. За тази цел се използва така нареченият хидрометър, който е разработен специално за определяне на алкохола и затова се нарича още алкохометър. Ако методът, който трябва да се изследва, съдържа малко чужди вещества (например уиски, водка или зърно), той може да се налее директно в стоящ цилиндър, в който е потопен алкохоломерът. Съдържанието на алкохол вече може да се отчита директно от скалата на устройството. Тъй като алкохоломерът е калибриран за 20°С, може да се наложи да се направи температурна корекция, като се използват стойности от таблица.
Някои алкохолни напитки обаче, като например емулсионните ликьори, не могат да бъдат определени директно по този начин, поради което те трябва първо да бъдат приготвени по друг метод. (Определяне на алкохолното съдържание чрез парна дестилация или ензимно определяне на алкохола (UV тест)).

Как се произвежда алкохол?

Алкохолът се произвежда чрез ферментация на естествен източник на захар с катализатор, обикновено дрожди. По време на ферментацията въглехидратите (нишесте и захар) в основния източник се превръщат във въглероден диоксид и етилов алкохол, който служи за основа на всички алкохолни напитки.
Много марки пазят в тайна точната рецепта на своите напитки и я разкриват само на своите дестилатори, пивовари и винопроизводители. Въпреки това този прост процес е в основата на производството на всеки вид алкохолна напитка.

Калории в алкохола

Всички алкохолни напитки съдържат калории. (за съжаление) 😉 Един грам чист етанол съдържа около 7 ккал. За сравнение, един грам мазнини съдържа 9 ккал, а един грам протеини или въглехидрати – 4 ккал. Освен това някои напитки съдържат въглехидрати или други хранителни вещества, които естествено съдържат и калории. В някои видове алкохол се съдържат и допълнителни калории от други хранителни вещества, като аромати и други съставки, добавени за производството на крайния продукт. Бирата и виното съдържат въглехидрати, които не са добавени, но и не са дестилирани, така че остават в напитката. Примери: Калории и хранителни вещества в любимата ни напитка.
25 мл дестилиран алкохол: 55 калории
125 мл чаша бяло вино: 90 калории
300 мл чаша бира: 129 калории

Спиртни напитки

Спиртните напитки са направени от най-разнообразни естествени съставки. Те включват зърно за уискито, сироп от захарна тръстика и меласа за рома и много различни плодове и зеленчуци за водката и джина. Те често отлежават в различни видове дървени бъчви. Това е причината за голямото разнообразие откъм вкус и цвят. Тъй като спиртните напитки често се сервират в смесени напитки или коктейли, трябва да се вземат предвид допълнителните калории и да се изберат варианти с по-ниско съдържание на калории, като например билкови или плодови чайове или сода. Освен това ликьорите съдържат повече калории от спиртните напитки.

Вина

се произвеждат чрез ферментация на гроздов сок или на други плодове или зърно. Една чаша вино (125 мл) съдържа около 90 калории. Поради естествения си химичен баланс гроздето ферментира без добавяне на захар. Повечето вина имат алкохолно съдържание от около 13 об. %, въпреки че то може да достигне до 20 об. % при подсилените вина.

Бира

Четирите основни съставки на бирата са вода, ечемик, хмел и дрожди. Съдържанието на алкохол (в обемни проценти, % vol.) и калоричността варират в зависимост от вида на бирата, но в Германия средното съдържание на алкохол в бирата е 4,8 % vol. Чаша бира от 0,3 литра съдържа средно 129 калории. Бирата съдържа и малки количества витамини и минерали като калий, фосфор и ниацин.

Може да харесате още...